Fizikalna terapija i zdravlje – MK Studio

11 Juna, 2021

Firma Una lijek d.o.o. nedavno je ostvarila predivnu i uspješnu saradnju sa MK Studijem u Vogošći. MK Studio od samog početka u fizikalnim terapijama koristi Beurer uređaje koji su se pokazali izuzetno učinkovitim.
Tokom posjete uspjeli smo zabilježiti zadovoljstvo klijenata, kako uslugom i ljubaznošću predivne Melise, tako i učinkovitošću Beurer proizvoda.

Pogledajte ugodni i opuštajući enterijer MK Studija u videu na našem Facebook profilu!

Korištenjem usluga MK Studija, dobijate kupon i ostvarujete popust u Beurer shopu u BBI Centru i u Beurer shop 2 na Ilidži, na adresi Blažujski Drum 24. Popust ovisi o cijeni tretmana.

Sve proizvode koje Melisa koristi u fizikalnim terapijama možete kupiti direktno u Beurer poslovnicama ili putem online prodaje.

Pri posjeti MK Studiju, ljubazno smo zamolili Melisu da nam odgovori na nekoliko zanimljivih pitanja.

1. Možete li nam navesti zbog kojeg razloga ste se odlučili za ovu profesiju?

Još u osnovnoj školi sam znala da će moje obrazovanje ići u ovom smjeru prvenstveno što volim ovaj posao koji radim, a zatim zbog činjenice da je ljudsko tijelo jedno savršenstvo koje se iz dana u dan može izučavati i istraživati, nikad ne može biti dosadno. Smatram da je fizikalna terapija temelj zdravijeg i „aktivnog“ života iz razloga što mi kao fiziotarapeuti održavamo funkciju ljudskog kretanja tokom cijelog života. Sprječavamo nastanak tjelesnih disfunkcija, bolova, smanjenja pokretljivosti, nastanka bolesti i invalidnosti. Sudjedlujemo u odrzavanju dobrog tjelesnog stanja kroz edukaciju i primjenu terapijskih procedura. Zaista je poziv koji zahtjeva konstantni rad, učenje, trud, negdje i maštu posebno kad se radi sa djecom, posebno kod korekcija drzanja gdje je tesko zadrzati pažnju i koncentraciju djeteta a uraditi vježbu na ispravan način.

2. Koliko dugo se bavite poslom fizioterapeuta?

Radim od 2015. godine, s tim da sam kroz završne godine studija radila i na taj način stekla vjerne klijente koji su i danas redovni na tretmanima, što mi je posebno drago. Mogu reći da sam hrabar potez napravila otvaranjem privatnog studija jer je to bilo u jeku pandemije virusom COVID19 (2020 god.) naravno uz punu podršku porodice i prijatelja što mi je i dalo snagu da se izborim i priuštim klijentima bezbrižan boravak u studiju jer svi smo radili sa velikom dozom straha. Želim reci da upravo ovo pokazuje da se svako zalaganje, trud i rad isplate.

3. Na koji način fizikalna terapija i hidžama doprinose zdravlju?

Fizikalna terapija je jako širok pojam o kojem se može pričati danima, ali evo osvrnut ću se na ono što ja najčešće radim u studiju, a to su masaže, korektivne vježbe (kod djece i kod odraslih), elektroterapija kod određenih stanja (degenerativne promjene na kičmenom stubu, cervikalni i lumbalni bolni sindrom, stanja nakon povreda…). Fizikalna terapija prvenstveno ima za cilj očuvanje snage mišića, poboljšanje pokretljivosti, koordinacije, balansa te izdržljivosti. Svakako potstiče bolju cirkulaciju krvi, kvalitetu disanja te sam rad centralnog i perifernog nervnog sistema. Kada govorimo o masaži definitivno je nešto što se sve više traži i što je na kraju potreba u brzini današnjeg načina življenja. Ono čemu u MK studiju posebno posvećujem pažnju jeste masaža trudnica, jer masaža u trudnoći ublažava niz tegoba od nesanice pa do bolova.Svakako moram naglasiti da mora biti uredna trudnoća kao i da je poželjno obaviti konsultacije sa ljekarom
Kada je riječ o hidžami, ona ima jako, jako pozitivan uticaj na naš organizam. Hidžama predstavlja puštanje nečiste krvi iz organizma pomoću vakum čašica na određenim dijelovima tijela. Cilj hidžame je izvuči toksičnu krv koja usporava dotok potrebnog kisika, minerala, vitamina, enzima te svega potrebnog da bi se poboljšao protok krvi i energije što rezultira „ozdravljenjem“ i boljem psiho-fizičkom stanju. Hidžama pozitivno utiče na bolove u leđima i vratu, reguliše visok krvni pritisak, pomaže kod migrena, glavobolja, nesanice, artritisa, išijasa, dijabetesa, olakšava bolove u zglobovima, mišićima te stanja nakon povreda, pozitivno utiče na oslobađanje od depresije i anksioznosti.

4. Možete li nam navesti pozitivne i negativne strane Vaše profesije?

Pozitivna strana ovog posla je definitivno to što znate da nekome možete pomoći i iz dana u dan to radite. Prelijep je to osjećaj. Lošu stranu još nisam doživjela ali mislim da su to stanja gdje nažalost nema pomoći, gdje se trudimo svim silama zadržati i to trenutno što osoba posjeduje, ovdje govorim generalno o rehabilitaciji kroz fizikalnu terapiju. Svakako svemu treba postupiti sa pozitivnim stavom, ohrabriti i motivisati pacijenta na svaki naredni korak koji vodi ka ozdravljenju.

5. Na koji način je moguće zakazati termin?

Termin je potrebno zakazati ranije dan ili dva pozivom na broj telefona +387 62 926 217 ili na Instagram i Facebook profil MK studio.

6. Da li je preporučljivo da djeca idu na fizikalne terapije?

Tjelesne aktivnosti su temeljne aktivnosti u razvoju djeteta. Veliki je broj djece sa deformitetom kičmenog stuba (skolioza, kifoza) posebno u skolskom uzrastu, na veliku žalost roditelji često ne reaguju odmah i nakon sistematskih pregleda djece. Što u kasnijem dobu i razvoju može napraviti veliki problem krenuvši od nepravilnog držanja tijela, bola, slabosti mišića pa do problema sa disanjem, probavom itd.   Svakako preporuka je da se dijete angažuje što više vrijeme provoditi u prirodi kroz igru, ukljuciti dijete u bilo koju sportsku aktivnost a posebno je preporučljivo plivanje. Obratiti pažnju na teške školske torbe, nikako ne nositi torbu gdje je opterećenje na jedno rame (posebno kod djevojčica), forsirati pravilan položaj sjedenja, birati kvalitetnu obuću sa anatomskim ulošcima i sl.

7. Koje proizvode iz Beurer asortimana koristite u fizikalnim terapijama, te da li neke od njih preporučujete za kućnu upotrebu?

Na prvo mjesto ću navesti TENS (3 u 1 uređaj: 1. TENS (stimulacija nerva), 2. EMS (stimulacija mišica), 3. masaža (opuštanje)) jer je neizostavna metoda u suzbijanju bola,  procesu rehabilitacije i oporavka. Koristim ga kod raznih bolnih stanja najčešće je to bolno rame, cervikalni i lumbalni bolni sindrom, zatim za opuštanje napete muskulature jer je jako bitna stimulacija mišićnog sistema u procesu rehabilitacije.  IC LAMPA je nešto što bih svakome preporučila i za kućnu upotrebu, jako poztivan uticaj ima na liječenje glavobolje, migrena, ublažavanje boli posebno kod hroničnih stanja. Pored toga smiruje i ublažava iritiranu kožu (bubuljice). Svakako da je treba upotrijebiti po priloženim uputstvima jer uvijek postoji mogućnost opekotine, zaštiti oči ukoliko se tretira lice i sve mladeže koji se nalaze na tretiranoj regiji. Pored toga ima mnogo praktičnih aparata koje bih preporučila, ručni masažeri ukoliko niste u prilici otići na adekvatnu manuelnu masažu, obzirom da  dugo vremena provedem u stojećem položaju ja lično koristim Beurer masažnu lopticu MG 10 koja je jako praktična, idealna je za umorna stopala a naravno može se koristiti i za druge dijelove tijela.
Kad spominjemo Beurer proizvode mene lično je oduševio program za bebe, proizvodi koji svakoj porodilji trebaju a na jednom mjestu možete sve nabaviti.
Pored toga Beurer beauty program, aparati za čišćenje i održavanje lijepe kože lica koji vam pored svoje praktičnosti omogućavaju uštedu vremena a i novca jer su jako kvalitetni i izdržljivi, mislim da svaka žena treba imati neki svoj set za kućnu upotrebu.

8. Postoje li određeni popusti/paketi usluga?

U MK studiju svi klijenti koji redovno dolaze na tretmane imaju pravo na besplatni šesti tretman pored toga  imamo i popuste na više usluga istovremeno. Uglavnom stojimo na raspolaganju za konsultacije, zajedno sa klijentima nađemo najbolje riješenje i put do što bržeg „ozdravljenja“.