Savjetovanje o zdravlju – Krvni pritisak

11 Januara, 2022
Desetog januara u u Beurer shopu u BBI Centru održano je besplatno mjerenje krvnog pritiska, kao i savjetovanje o poboljšanju općeg zdravstvenog stanja.
Savjetovanje je održala naša kolegica mr.ph Amila Muminović-Memić.
 
 
Cilj savjetovanja je poticanje svjesnosti ljudi svih dobnih skupina o važnosti redovnog mjerenja krvnog pritiska. Na osnovu prikupljenih podataka iz općeg dijela anamneze te mjerenjem parametara krvnog pritiska kao i brojem otkucaja srca u minuti, mogla se upotpuniti slika o zdravstvenom stanju osobe čiji je pritisak izmjeren.
 

Vrijednost pritiska oslikava stanje kardiovaskularnog sistema, te su njegove normalne vrijednosti 120-130/80-90 mmHg.

 

Veliku ulogu na vrijednosti krvnog pritiska igra stil života pojedinca. Kroz ovo savjetovanje susreli smo se sa osoba povišene tjelesne mase, osobama koje konzumiraju alkohol i cigarete te vode “slobodan” način života. Njihov krvni pritisak je pretežno izvan granica normale, te kao takav ima mogućnost izazivanja srčanog ili moždanog udara.

Prema S.Z.O. vodeći faktor u nastanku srčanog ili moždanog udara je hipertenzija, ukoliko nije tretirana na adekvatan način.
 
 
Iz navedenih razloga izuzetno je važno da svaki čovjek svakodnevno prati vrijednosti krvnog pritiska, kako bi na ispravan način mogao preventirati komplikacije kardiovaskularnog sistema.
Kako bi svakodnevno vodili računa o krvnom pritisku, Beurer u ponudi ima zglobne tlakomjere kao i BM 44 tlakomjer sa manžetnom.
Beurer tlakomjeri osiguravaju preciznost i pouzdanost. Sve Beurer tlakomjere pogledajte klikom na link:  https://beurer.ba/kategorija/beurer-zdravlje/tlakomjeri/