Pulsoksimetar

Disanje, kisik i pulsoksimetar

24 Novembra, 2020

Disanje kao svakodnevna radnja ne bi trebalo da bude nešto što moramo da učimo, pomislit će mnogi. Ali nije da ne moramo. Koliko je onih koji mogu reći da zaista pravilno dišu? Pulsoksimetar je proizvod koji će Vam pomoći da dobijete adekvatne informacije o vrijednostima zasićenosti krvi kisikom.

Zašto je potrebno znati pravilnu metodu disanja? Pa vrlo jednostavno, na taj način oslobađamo se stresa, potiskujemo anksioznost, a svom organizmu omogućavamo dovoljnu količinu kisiku. Svi znate koliko nam je kisik bitan za život, zato je bitno opskrbiti se dovoljnim količinama.

Preventivna kontrola kod kuće uz pulsoksimetar

Informacije o zasićenosti krvi kisikom, dat će Vam proizvod koji se zove pulsoksimetar. Riječ je o malom aparatu, vrlo jednostavnom za korištenje. Procedura mjerenja je bezbolna i izvodi se tako što se malim štipaljkama obuhvati kažiprst, a na displayu se prikažu vrijednosti i postotak zasićenosti krvi kisikom.

Vrijednosti koje dobijete izražene su u procentima. Možemo reći da je normalna vrijednost saturacije O2 između 95-100%.

Zasičenost kisikom manja od 94% smatra se hipoksijom, a kod vrijednosti ispod 90% hipoksija se smatra izraženom i potrebno je uključenje adekvatne terapije. Najidealnije mjesto za apliciranje pulsoksimetra je ono koje je najbolje prokrvljeno.

Pored vrijednosti o zasićenosti krvi kisikom, na malom displayu prikazuju se i vrijednosti otkucaja srca. Odlična i praktična stvar, za sve one koji imaju srčanih poteškoća. Video o Beurer PO 30 pulsoksimetra, karakteristikama i načinu na koji se koristi, možete pogledati ovdje. 

Izgradnja imuniteta 

Užurbani način života, sve nam manje ostavlja vremena i prostora da boravimo na planinama. Bar ne u tolikoj mjeri u kojoj bi trebali. Najbolji način izgradnje imuniteta, definitivno je boravak na svježem zraku. Borovina, čist vazduh i sunce temelj su stvaranja imuniteta na prirodan način.

S toga, svaki slobodan trenutak iskoristite za obilazak planina i izletišta u okolici grada. Znate kako kažu, preventiva je pola zdravlja.