Otklanjanje bola

Otklanjanje bola kroz stimulaciju mišića

2 Novembra, 2020

Otklanjanje bola zna biti dugo i mukotrpno. Ali evo načina koji će sigurno mnogima pomoći kada su u pitanju bolovi u određenim dijelovima tijela. Svako od nas se susreo s bolom, bilo da se radi o leđima, nogama, ramenima ili nekom drugom mjestu. 

Šta je zapravo bol? Bol je način na koji nam tijelo ukazuje da nešto nije uredu. Ili smo se preforsirali u nekim radnjama, ili jednostavno živac ili mišić ima prevelik teret na sebi. Postoji više načina da se bol ublaži, a većina nas bira instant način. Tabletu protiv bolova. 

Otklanjanje bola u donjem dijelu leđa
Otklanjanje bola u leđima

Ali da li je to uvijek pravi način za otklanjanje bola i napetosti? Pa sigurno da nije. Mnogo puta ste čuli za pojam TENS ili EMS aparat. Upravo je to siguran i medicinski potvrđen način da se bolno mjesto ispravno tretira. 

Šta su TENS i EMS, te kako mogu pomoći za otklanjanje bola?

TENS je skraćenica za transkutnu elektronervnu stimaulaciju. To je analgetska procedura u kojoj se stimuliše prirodna odbrana organizma od bola. Potpuno je bezbijedna što pokazuje iskustvo u fizikalnoj terapiji preko 30 godina i uspiješno otklanjanje boli kod hiljade pacijenata. TENS je jednostavan za upotrebu, bez neželjenih efekata. Može se koristiti više puta dnevno u dozama koje vam odgovaraju. Omogućava dugotrajnu upotrebu bez štetnog dejstva, navikavanja i interakcije sa druguim terapijama.

EMS predstavlja električna stimulacija mišića koja je rasprostranjena i prihvaćena metoda i već godinama se koristi u sportskoj i rehabilitacionoj medicini. 

EM 49 - Digital TENS/EMS | beurer

 

 

Dva su načina na koja TENS aparat pomaže kod bolova. On šalje električne impulse preko elektroda apliciranih na površini kože, tako što: 

 

 

 

Vrste boli kod kojih pomaže

Kao što smo već spomenuli,  ovo je klinički testiran i veoma koristan način otklanjanja bola. To znači da se može koristiti kod mnogih dijagnoza:

Ukoliko ste u nedoumisi kako i na koji način rade TENS aparati, pogledajte video koji će vam sigurno pomoći da i vi naučite kako na vrlo jednostava način, kod kuće tretirati bolno mjesto.