Kada se smijemo vratiti fizičkim aktivnostima nakon COVID-19?

27 Juna, 2021

Pacijenti koji su prebolovali COVID često se žale na brojne posljedice u svom organizmu i tijelu.

Postavlja se pitanje:

“Kada se mogu vratiti fizičkim aktivnostima nakon koronavirusa?”

Nakon što pacijenti preboljeli od COVID-a više ne pokazuju simptome bolesti u trajanju od sedam dana, od izuzetne važnosti je da prije svega posjete doktora kako bi utvrdili jesu li ponovno spremni za tjelovježbu te kojim se ritmom mogu vratiti fizičkim aktivnostima.

Fizička aktivnost doprinosti: boljem zdravlju, nivou energije, smanjenju stresa, jačanju kostiju i mišića, pokretljivosti, oblikovanju tijela postizanju i održavanju zdrave težine, kao i boljem društvenom životu.

U praćenju Vaših aktivnosti pomoći će Vam Beurer AS 99 senzor za praćenje aktivnosti.

AS 99 senzor aktivnosti idealan je spoj za optimalno praćenje aktivnosti i spavanja. Mjeri puls na zglobu pomoću optičkog senzora. Otkucaji srca se mogu snimati i uživo pomoću Adidas Runtastic aplikacije.

Ono što je izuzetno važno je to da AS 99 senzor aktivnosti prati i aktivnost spavanja, tako da možete biti sigurni da imate redovan san i dovoljan broj sati spavanja. Također, prati aktivnost: broj koraka, pređenu putanju, izračun potrošnje kalorija, trajanje aktivnosti i postizanje cilja dnevne aktivnosti. Posjeduje i Bluetooth za prijenos podatka na Vaš mobitel, zatim praćenje brzine otkucaja uživo putem Adidas Runtastic aplikacije.  Posjeduje i funkciju alarma.

 

Stručnjaci preporučuju povratak fizičkim aktivnostima u nekoliko faza. 

U prvoj fazi se preporučuje 7 dana vježbanja izizetno laganim intenzitetom. U ovoj fazi treba posebno voditi računa o tehnici ispravnog disanja i vježbi fleksibilnosti. Aktivnosti mogu uključivati kućanske poslove, hodanje, lagano istezanje.

Nakon sedam dana slijedi 2. faza. Druga faza se sastoji od laganih aktivnosti, a  to su hodanje ili vježbe joge lakšeg intenziteta. Preporučuje se postepeno povećavanje vremenskog izvođenja vježbi za nekih 10-15 minuta uz zadržavanje istog napora. Tokom prve dvije faze vježbanja, pacijent treba biti sposovan razgovarati tokom izvođenja vježbi, bez vidljivog napora.

Treća faza uključuje dva intervala brzog hodanja od po pet minuta ili dva intervala penjanja uz/niz stepenice, plivanja ili vožnju biciklom. Nakon svake od ovih aktivnosti, potrebno je napraviti kratku pauzu te odmoriti. Također, svaku od ovih aktivnosti treba svakodnevno produžavati za nekoliko minuta, sve dok tijelo to dopušta.

Posljednja faza – Vježbe snage 

U četvrtoj fazi najbitnije je da slušate i poštujete svoje tijelo. Bitno je da ne stvarate napor svom tijelu i organizmu već da radite onoliko koliko Vam tijelo dopušta, te iz dana u dan povećavate dužinu i intenizet vježbi.  Četvrta faza je ustvari koordinacija, snaga i balans. Na prvom mjestu je trčanje, zatim dizanje tegova ili trening u teretani.

Osigurajte sebi odmor nakon svake vježbe iz razloga što trebate obratiti pažnu na neuobičajen nedostatak daha, aritmiju, pretjeran umor i sl. U svakom slučaju od izuzetne važnosti je redovno posjećivanje doktora kako bi ustanovili koliko Vam se tijelo oporavilo.Nakon što završite sa sve četiri faze, možete se vratiti starom režimu režimu vježbanja koje ste izvodili prije COVID-a.

Pomozite Vašem tijelu da se oporavi od COVID-a kroz ove četiri faze, a u tome će Vam pomoći Beurer AS 99 senzor aktivnosti