Kako se riješiti celulita?

7 Juna, 2021

 

Celulit je tema o kojoj baš i ne volimo razmišljati, ali kako stižu ljetni dani nekako nam je on stalna tema i sve nam je češće na pameti. Nastanak celulita je povezan sa mnogo različitih faktora, a najučinkovitiji način da se riješimo celulita je promjena načina života koja podrazumijeva zdravu ishranu, hidrataciju organizma, fizičku aktivnost, i naravno neizostavne anticelulitne masaže.

Šta je celulit?

Celulit, također poznat i kao „narandžina kora“, čest je neprijatelj mnogih žena. Za to je odgovoran estrogen, ženski polni hormon. On je glavni uzrok da koža izgleda poput narandžine kore, sa izraženim udubljenjima i izbočinama, na butinama i zadnjici.

Šta uzrokuje celulit?

Jedan od uzroka nastanka celulita je zadržavanje tekućine u adipoznom, odnosno masnom tkivu. Zadržana tekućina uzrokuje vidljivu otečenost bedara i abdomena. Toksini koji se tamo gomilaju uzrokuju razgradnju vlakana kolagena i elastina zbog čega koža postaje manje čvrsta i glatka.

Ljudi imaju lobule (masne stanice raspoređene u režnjeve) u njihovoj potkoži, i te su lobule odvojene od drugih, septama (vezivno tkivne pregrade). Kod žena, septa  (vlakna vezivnog tkiva) ide okomito na površinu kože. Celulit se uglavnom javlja nakon puberteta i to uglavnom kod mladih djevojaka. Nažalost zbog pogrešnih prehrambenih navika te nedostatka dnevne rutine, nedostatka pravilne ishrane te pogrešnih izvora namirnica uz nisku fizičku aktivnost sve je učestalija pojava i kod odraslih ljudi.

Stanite celulitu u kraj

Promjena načina života je ključna!

Kombinacija više metoda i tretmana daje najbolje rezultate.

  1. Hranite se zdravo!

Svaki dan jedite voće, povrće i izbjegavajte unos šećera u organizam. Šećer osim što zadržava vodu u tijelu i pod kožom, utiče i na rad hormona, posebno inzulina i na taj način usporava proces odstranjivanja masnih naslaga, a posebno celulita. Izbjegavajte masnu hranu, te povećajte unos kuhane, umjesto pržene hrane. Izbjegavajte ili ukoliko možete skroz izbacite mliječne proizvode iz upotrebe jer su puni laktoze i natrija koji zadržavaju vodu u tijelu. Jedite više manjih obroka.

  1. Pijte dosta vode i nezaslađenog zelenog čaja!

Voda čini 70 % ljudskog organizma. Voda izgrađuje, prenosi, čisti i pomaže hraniti svaki pojedini dio tijela. Preporučljivo je da dnevno unosite do 8 čaša vode. Zeleni čaj treba postati svakodnevna rutina.

  1. Fizička aktivnost

Kako za celulit, tako i za cjelokupno zdravlje, izuzetno je važna fizička aktivnost. Ukoliko niste u mogućnosti da aktivno trenirate, u dnevnu rutinu ubacite svakodnevne šetnje, trčanje, ili počnite sa jogom koja se također izuzetno dobro pokazala u smanjivanju celulita.

  1. Anticelulitna masaža – CM 100 Compact

Najstariji i jedan od učinkovitijih tretmana je anticelulitna masaža. Ona stimulira mikrocirkulaciju i pospješuje razgradnju celulita i time  koža postaje glatka, čvrsta i tonirana. Nakon postizanja željenog izgleda, preproučuje se da nastavite sa masažom kako se celulit ne bi vratio.

Njemački brend Beurer predstavlja CM 100 Compact Cellulite Releazer – anticelulitni masažer za primjetno glatke, čvrste i tonirane obline.  Posjeduje vibrirajuću masažu za dubinsko toniranje oblina, te dva masažna programa. Vodootporan je tako da ga možete koristiti i prilikom tuširanja.

Kako koristiti CM 100 Compact anticelulitni masažer?

Pri pravilnom korištenju, anticelulitni masažer povećava mikrocirkulaciju u tkivu pomoću vibracija.

  1. Stavite nekoliko kapi ulja za masažu na dlan.
  2. Zatim nježno umasirajte ulje za masažu na dijelove tijela koje želite tretirati.
  3. Tokom upotrebe, držite masažer objema rukama, pomoću ručki.
  4. Tretirajte spoljašnjost butine, površinom sa ispupčenjima, pomoću malih, brzih, kružnih pokreta i umjerenim pritiskom (oko 3 minute).
  5. Tretirajte spoljašnost butine, površinom sa ispupčenjima, pomoću sporih, dubokih, kružnih pokreta i povećanim pritiskom ( oko 3 minute).

Tretman na stražnjoj strani butine

Vrijeme tretmana za stražnju stranu butine i zadnjice je oko 7 minuta, i sastoji se od ukupno tri faze tretmana.

Prva faza tretmana
Tretirajte stražnju stranu butine, površinom sa ispupčenjima, pomoću malih, brzih, kružnih pokreta, i umjerenim pritiskom (oko 3 minute).

Druga faza tretmana
Tretirajte stražnju stranu butine, površinom sa ispupčenjima, pomoću sporih, dubokih, kružnih pokreta, i povećanim pritiskom (oko 3 minute).

Treća faza tretmana
Treća faza tretmana je drenaža. Klizite uređajem prema centru tijela/srcu korištenjem obojenog ruba i umjerenim pritiskom. Kada to učinite, započnite pokret na gornjem dijelu stražnje strane butine   ( zadnjica), i polako pomjerajte polaznu tačku dolje, prema koljenu. Jedan potez bi trebao biti oko 10 cm dužine. Obavite ovaj postupak 5 puta,  pomjerajući niz stražnju stranu butine, dok ne dosegnete koljeno. Na kraju, jedanput pomjerite uređaj preko tkiva cijele stražnje strane butine.

Da biste postigli optimalne rezultate, koristite CM 100 svaka dva dana.

Drage dame,

Nikad nije kasno za njegu! Uživajte u lijepom osjećaju koji Vam pruža Vaše tijelo!            

Vaš Beurer!