Kvalitetan san

Zašto nam je potreban kvalitetan san?

14 Februara, 2021

Koliko često se zapitate spavate li dovoljno i imate li kvalitetan san? Većina nas zna da je san izuzetno važan za svakodnevno funkcionisanje, ali da li zaista svom organizmu dajete dovoljnu količinu sna?

Da bi organizam pravilno funkcionisao, potreban mu je san. Kao što nam treba hrana, piće, redovno vježbanje itekako nam je potreban kvalitetan san. Užurban način života vrlo često nam onemogućava sna onoliko koliko nam je potrebno, što može uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Jedan od najvećih probleme koje nam može stvoriti je obaranje imunološkog sistema. A svi znamo koliko je bitno imati izgrađen dobar, imunološki sistem.

Tokom sna, organizam obavlja radnje koje ne bi mogao u fazi budnosti zbog prevelikog utroška energije. Nedovoljna količina sna može dovesti do ozbiljnih poteškoća. Studije su pokazale da nedostatak sna uzrokuje kod ljudi probleme s pažnjom i koncentracijom, usporene reakcije, slabiju fizičku spremu i učestale promjene raspoloženja.

Koliko nam je sna potrebno?

Neka preporučena doza sna za odrasle osobe je 7-8 sati. Mada većina nas, tokom svog života uspostavi bioritam takav da sami sebi nametnemo količinu sna potrebnu za naše funkcionisanje. Ono što je jako bitno, a toga bi se svi trebali pridržavati bar u tolikoj mjeri koliko nam svakodnevni tempo dozvoljava, a to je imati rutinu odlaska na spavanje. Bitno je nastojati da svaku noć idemo u isto vrijeme na spavanje, a sigurno da to vaš organizam i prepoznaje. Pa ćete tokom većernjih sati, u neko određeno vrijeme osjetiti pospanost, a to je zapravo upozorenje i poziv organizma da mu je san potreban.

Kvalitetan san
Kvalitetan san

Kao što je odralima san važan, još važniji je za bebe i djecu u ranoj fazi života. U prvim godinama života bebi je potrebno najviše sna. Razlog tome je evolucijski jer spavanje igra veoma važnu ulogu u razvoju dječjeg mozga. U trenutku rođenja mozak je na samo 25% težine mozga odraslog čovjeka, do druge godine doseže 70%, a sa šest godina 90%.

Budite sigurni da vaša beba ima kvalitetan san

Da bi i roditelji mirno spavali tokom noći, moraju biti sigurni da njihove bebe spavaju bezbrižno. Ukoliko vaši mališani imaju svoje sobe i spavaju odvojeno od vas, baby kamere idealne su za praćenje vaših mališana. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, u svakom trenutku dana ili noći možete biti sigurni da beba bezbjedno spava, a u slučaju neke njene potrebe oglasit će se upravo na baby monitoru.

Dobar i kvalitetan san, potreban je i bebama ali i roditeljima.