Želite li saznati kako možete poboljšati zrak koji svakodnevno udišete?

30 Oktobra, 2019

“Zrak u Sarajevu i jutros je jako zagađe. Sarajevo je danas bilo najzagađeniji grad u Evropi. Zagađenje zraka u Sarajevu najizražajnije je uoči promjene vremena.”

Koliko puta ste ovakve ili slične naslove pročitali u novinama ili na portalima? A slična situacija je i sa drugim gradovima u BiH. Jednostavno, kvalitet zraka na cijelom Balkanu daleko je od kvalitetnog.

Grijanje na čvrsta goriva, ispuštanje štetnih plinova u saobraćaju, sve veći broj stambenih objekata koji niću kao gljive poslije kiše, ali i sam geografski položaj uzročnik su stvaranja sve većeg nivoa smoga u zraku.

Veličina čestica od kojih se sastoji smog iznosi 2.5 – 10 mikrometara, a najčešće se skraćeno obilježavaju sa kao PM2.5 i PM10. Nivo ovih čestica u zraku je toliki da je itekako štetan za zdravlje čovjeka. Toliko su male da se ne mogu vidjeti ili osjetiti mirisom, ali imaju razoran utjecaj na naš organizam. Najugroženije grupe stanovnika su starije osobe, djeca i osobe sa hroničnim bolestima disajnih puteva.

Kvalitetu zraka možete provjeriti na jednstavan način, klikom na stranicu http://aqicn.org/scale/

 

Zrak u zatvorenim prostorijama

Kako bi izbjegli nečistoće u zraku, mnogi od nas povećavaju boravak u zatvorenom prostoru. Vlada mišljenje kako je sigurnije što više vremena provesti u prostorijama koje se nerijetko, vrlo malo provjetravaju upravo zbog zagađenosti vanjskog zraka.

Međutim, zrak izvana se zarobi u unutrašnjosti prostorije, te kruži i na taj način stvaraju se virusi, plijesi, prašina, a u mnogim slučajevima prisutne su i životinjske dlake. Ali na svu sreću, postoji način da se zrak u zatvorenim prostorijama oslobodi tih nečistoća, te da na vrlo jednostavan način osiguramo sebi kvalitetan zrak za udisanje.

Riječ je o prečišćivačima zraka koji kroz filtere uništavaju nečistoće, a na površinu izbacuju očišćen zrak pogodan za nesmetano disanje.

 

Na koji način rade prečišćivači zraka?

 

 

Beurer prečišćivači zraka

Kod odabira pročišćivača zraka, treba imati na umu da su najbolji oni koji imaju HEPA (High-efficiency Particulate Air) filtere, te se savjetuje izbjegavanje prečišćivača zraka koji koriste elektroničku tehnologiju umjesto HEPA filtera. Sa druge strane, ionizirajući pročišćivači mogu brzo očistiti i cirkulirati zrak, ali proizvode više buke.

Međutim, ono o čemu primarno treba voditi računa pri izboru pročistača zraka jeste da li prečišćivač ima kapacitet za pročišćavanje zraka veličine vaše prostorije u kojoj želite poboljšati kvalitetu zraka.