Previše suh zrak uzrokovan grijanjem može uticati na Vaše zdravlje!

16 Novembra, 2021
Previše suh zrak može uticati na Vaše zdravlje na nekoliko načina. Od nadraženih očiju i sinusa do respiratornih i kožnih problema. Prekomjerno izlaganje suhom zraku može uzrokovati različite simptome. Također, može povećati i rizik od nekih bolesti.

Prosječan čovjek u zatvorenom prostoru provede do 90 posto vremena, stoga je održavanje vlažnosti zraka u zatvorenom prostoru na optimalnom nivou vlage važno iz brojnih zdravstvenih razloga.

1. Astma, bronhitis i druge respiratorne bolesti

Prema medicinskim stručnjacima, simptomi astme, posebno grčevi, mogu se pogoršati hladnim i suhim zrakom. Kada se nalazite u okruženju sa veoma niskom vlagom, tečnost koja hidrira Vaše bronhije može brzo da ispari. Ovo može ostaviti disajne puteve podložnima iritaciji. Ovi problemi posebno nastaju tokom zimskih mjeseci. Osim astme, simptomi bronhitisa, sinusitisa i drugih respiratornih bolesti mogu se pogoršati i ako provodite previše vremena u okruženju sa previše suhim zrakom.

2. Bol u grlu

Ako ste se ikada probudili noću i bilo Vam je teško gutati, možda Vas neće iznenaditi saznanje da suh zrak može uzrokovati bol i upalu u Vašem grlu. 

3.  Suha koža i dermatitis

Suh zrak u zatvorenom prostoru može dovesti do grube, suhe kože. Također može pogoršati i simptome ekcema. Previše suh zrak takođe može smanjiti elastičnost Vaše kože.  Kao rezultat toga, kada dođete u kontakt s alergenima ili iritantima, Vaša koža se može lakše oštetiti. Ukoliko već imate stanje kao što je atopijski dermatitis, suh zrak može pogoršati problem.

4. Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa je uobičajena posljedica suhog zraka. Iako je krvarenje iz nosa češće u zimskim mjesecima kada su domovi i kancelarije zagrijani, ono se može pojaviti u bilo koje godišnje doba kada je vlažnost zraka u zatvorenom prostoru niska.

5. Dehidracija

Provođenje dugog perioda u veoma suhom zatvorenom okruženju može iscrpiti tečnost iz Vašeg tijela.

6. Rizik od infekcije

Klinički dokazi pokazuju da suh zrak može povećati rizik od dobijanja gripe, prehlade ili čak upale pluća. Studija iz 2016. godine otkrila je porast broja smrtnih slučajeva od gripe i upale pluća nakon hladnog vremena. Zagrijani, suhi zrak može produžiti život virusa u zatvorenom prostoru. Suh zrak također može utjecati na Vašu sposobnost da se borite protiv virusnih infekcija slabljenjem i smanjenjem nazalne sluzi, što je dio prirodne odbrane Vašeg tijela od ovih bakterija.

Kako spriječiti probleme sa suhim zrakom?

Ako je zrak u zatvorenom prostoru u kojem živite ili radite poprilično suh, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se zaštitili:

1. Koristite ovlaživač zraka da ovlažite zrak,

2. Tuširajte se kraće, hladnijom vodom,

3. Koristite hidratante losione za zaštitu kože,

4. Koristite balzam za usne da spriječite suhe, ispucale usne,

5. Unosite dovoljno tečnosti tokom cijele godine kako bi ostali hidrirani.

Ukoliko imate problema sa očima, grlom te sinusima, ovi iritanti iz okoline mogu biti dio problema:

– Jaki osvježivači zraka
– Jaki, mirisni proizvodi za čišćenje
– Sprejevi i praškovi za suzbijanje štetočina
– Ispuštanje plina iz novog namještaja
– Boje, lakovi ili druge industrijske hemikalije
– životinjski otpad, krzno ili perut

OVLAŽIVAČI ZRAKA I ZDRAVLJE

Šta je ovlaživač?

Terapija ovlaživačem zraka dodaje vlagu u zrak kako bi spriječila suhoću koja može uzrokovati iritaciju u mnogim dijelovima tijela. Ovlaživači mogu biti posebno efikasni za liječenje suhoće kože, nosa, grla i usana. Oni također mogu ublažiti neke od simptoma uzrokovanih gripom ili prehladom. Međutim, prekomjerna upotreba ovlaživača može potencijalno pogoršati respiratorne probleme. Važno je znati kako ih pravilno koristiti.

Za šta mogu koristiti ovlaživač?

Vlažnost djeluje kao prirodno hidratantno sredstvo koje može ublažiti suhoću. Iz tog razloga, ovlaživači se često koriste za ublažavanje:

BEURER LB 44 OVLAŽIVAČ ZRAKA

Ovaj uređaj predstavlja pravo rješenje za prostorije kojima je potrebna optimalna vlažnost. Tehnologija ultrazvučnog ovlaživanja osigurava optimalnu relativnu vlažnost zraka u Vašem domu.

Garancija na ovaj uređaj je 3 godine.

 

Zaključak

Kada se pažljivo koriste, ovlaživači mogu napraviti značajnu razliku kada je riječ o suhoj koži i disajnim putevima. Međutim, imajte na umu da je ovo kućni lijek, a ne medicinski tretman.