Ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka i vlažna sluznica kao pomoć u borbi protiv korona virusa

3 Aprila, 2020

Ovlaživač zraka je postao nezaobilazno sredstvo u svakodnevnoj upotrebi mnogih ljudi. Ali zbog čega? Razlog tome je to što će nam ovlaživač zraka pomoći ukoliko imamo problem sa suhom sluznicom. 

Vlažna sluznica ima veoma važnu ulogu u zaštiti od raznih respiratornih problema. Prema najnovijim istraživanjima naučnika s Massachusetts Institute of Technology, ključni faktor u borbi protiv korona virusa je dovoljna zastupljenost vlage. Jednako mišljenje imaju i brojni analitičari i naučnici širom Evrope. Vlažna sluznica itekako je nešto o čemu malo ko vodi računa. Naime, toplo i vlažno vrijeme povezano je sa sporijim širenjem novog korona virusa. To znači da je jako bitno prostorije u kojima boravimo održavati dovoljno vlažnim.

Naročito je to bitno kod nižih temperatura. Prekomjerno grijanje isušuje zrak, a tako suh zrak može stvoriti dodatne probleme u nosu i grlu. Upravo sluznica unutar ovih organa, kao membrana može pomoći u zaštiti od korona virusa, ali je treba održavati vlažnom.

Ovlaživač zrak

Nivo vlage u prostoriji povećati ćete uz ovlaživač zraka

Relativna vlažnost zraka u stanovima i javnim zgradama je manja od 24%, pokazalo je veliko istraživanje provedeno u Americi. Upravo to pogoduje transmisiji virusa, pa taj podatak smatraju jednim od značajnih elemenata zbog kojeg respiratorni virusi imaju sezonski karakter.

Visoku temperaturu i povećanu vlažnost zraka, preko 50%, korona ne može preživjeti, mišljenja su stručnjaci.

Vlažna sluznica se može adekvatno održavati

Prednost današnjeg društva, u odnosu na prošla vremena je mogućnost jednostavnog održavanja vlažnosti prostorije. Dok nisu postojali ovlaživači zraka, ljudi su vlažnost sobe održavali tako što su držali šerpu s vodom na radijatoru. Sada je prednost što na vrlo jednostavan način, a estetski lijep možete održavati potrebnu vlagu prostorije u kojoj svakodnevno boravite. A to znači samo jedno, Vaša sluznica više neće biti suha i stvarati Vam probleme.

Kada birate ovlaživač, jako je bitno da znate koji odgovara Vašoj prostoriji. Svaki ovlaživač odgovara određenoj kvadraturi. Ponudu Beurer ovlaživača prostora možete pogledati ovdje.

Budimo odgovorni, ostanimo kući” savjet je koji Vam šelimo dati. Vjerujemo da ćemo na taj način doprinijeti što bržem rješavanju pandemije koja je zahvatila cijeli svijet. Učinite svoj boravak u kući ugodnijim, stavljajući zdravlje na prvo mjesto.


[elementor-template id="10585"]