Kalorije

Sve što trebate znati o kalorijama

14 Marta, 2021

Zdrava i uravnotežena ishrana, temelj je za očuvanje zdravlja. Balansiran unos namirnica, ispravno unijete kalorije u organizam uz adekvatnu fizičku aktivnost mogu biti ključni faktor za zdrav život. Prekomjeran unos kalorija, dovest će do destabilizacije organizma, stvorit će probleme u kilaži ali i nakupiti nepotrebnu masnoću u organizmu.

To sigurno, nikako ne želite!

Ali šta su zapravo kalorije i koliko nam one mogu utjecati na život? Koliko puta ste osjećali grižnju savjest kada pojedete omiljeni sladoled, ili popijete čašu više nekog gaziranog pića? Pojednostavljeno rečeno, kalorije su gorivo za naš organizam. Postoji jednačina koja objašnjava da je tjelesna težina rezultat kalorija koje se unesu hranom i kalorija koje trošimo nekom fizičkom aktivnošću. Dakle, katorija je jedinica potrošnje.

Dobre ili loše kalorije

Hranom koju jedemo mi u svoj organizam unosimo kalorije, a one predstavljaju broj energetskih jedinica koje osigurava hrana. Upravo je to ono što tijelo koristi kao gorivo prilikom fizičke aktivnosti kao i za metaboličke procese kao što su održavanje rada srca, izgradnja mišića, prokrvljenost i sl.

Dobre kalorije

Šta ako unesemo prekomjernu količinu kalorija? Zahvaljujući jetri i mišićima, tijelo ima spremnu dozu kalorija, zavisno o težini i metabolizmu, kojima se može koristiti tokom dana. Kad pojedete više nego što se može pohraniti u jetri i mišićima kalorije se pretvaraju u masnoće i tako se pohranjuju po čitavom tijelu.

Nutricionističa vaga

Ono što mnoge muči je pitanje koja je to količina kalorija koja se preporučuje za dnevni unos? Svi smo se mi nekada našli u situaciji da proizvod koji smo krenuli otvoriti i pojesti, okrenemo i na poleđini potražimo nutritivnu vrijednost. Pa onda i to kada vidimo, ne znamo je li ok ili ne da unesemo.

Odlična stvar za sve one koji se bave nutricionizmom, ali i sve one koji žele pospješiti i promijeniti loše navike kada je ishrana u pitanju, jeste nutricionistička vaga. Kako nam sada ona može pomoći? To je zapravo vaga za analizu hranljivih vrijednosti hrane. Brzo i jednostavno izmjeri težinu namirnica i odredi hranljive i energetske vrijednosti.

Zahvaljujući nutricionističkim vagama možete odrediti hranjive vrijednosti i sadržaj bjelančevina, masnoća, holesterola, ugljikohidrata i to za 950 namirnica.

Temelji zdravog života postavljaju se zdravim životnim navikama, s toga ne tračite vrijeme nego već danas isplanirajte svoje aktivnosti kojima nećete zapostaviti zdravu prehranu.


[elementor-template id="10585"]