Posjeta BHRT – Kako se zaštititi od zagađenog zraka?

3 Novembra, 2022

Dolazi nam zima, a nažalost na prostorima Bosne i Hercegovine navikli smo da zima donosi visoko zagađenje zraka, kao i visok broj PM 2,5 čestica.

Izlaganje visoko zagađenom zraku može izazvati niz posljedica štetnih po zdravlje. Povećava se rizik od pojave respiratornih infekcija, srčanog udara, moždanog udara i raka pluća. Ustanovljena je veza između  kratkotrajne i dugotrajne izloženosti zagađenom zraku i bolestima srca. Više su izloženi oni koji su već bolesni. Najviše štetni polutanti, koji su usko povezani sa povećanom smrtnosti su fine lebdeće čestice PM2,5 koje mogu prodrijeti  duboko u plućne prolaze.

O temi zagađenosti zraka razgovarali smo sa Zvezdanom Stojaković koja nas je posjetila prvog novembra u jutarnjim satima sa ekipom BHRT-a. Snimili smo kratku reportažu na temu zagađenosti zraka u Bosni i Hercegovini.

Kolegica Lamija je u kratkim crtama objasnila zašto je važno voditi računa o tome kakav zrak udišemo, te da postoji način na koji možemo utjecati na kvalitet zraka u našem domu. 

Njemački brend Beurer već duži niz godina nudi visokokvalitetne prečišćivače zraka. Prečišćivači zraka uvlače zrak iz okoline pomoću ventilatora i filtriraju sve čestice prljavštine uz pomoć filtera. 

Beurer prečišćivače možete pronaći u našim poslovnicama u Aria centru, te na Ilidži na adresi Blažujski drum 24, kao i na našoj web stranici.

Pratite nas u nedjelju na BHRT u jutarnjem programu  “Jutro za sve” sa Zvezdanom Stojaković i saznajte na koji način se možete zaštititi od zagađenog zraka.


[elementor-template id="10585"]